Är min partner narcissist?
Nyår – en tid för reflektion och förändring
Nyår är en tid för reflektion – en möjlighet att blicka bakåt och lära av det som varit, men också att ta steg mot något nytt och bättre. Kanske har du börjat fundera över din relation och ställt dig frågor som: Är jag verkligen lycklig? Är min partner narcissist? Narcissism skapar ofta förvirring och smärta i en relation, och att reflektera över detta kan vara det första steget mot större insikt och välmående. Nyåret kan bli din chans att ta tillbaka kontrollen över ditt liv och börja skriva ett nytt kapitel.
Låt mig nyansera begreppet narcissism för att hjälpa dig som har ett behov av att reflektera över din relation. Tyder din partners beteende på narcissism, eller handlar det om något annat? Och kanske viktigast av allt: hur påverkar det dig, och hur påverkas ditt eget välbefinnande av relationen?
Narcissism – eller något annat?
Narcissism existerar på ett spektrum. I ena änden handlar det om självcentrering eller behov av bekräftelse – något många av oss kan känna igen oss i. I andra änden finns narcissistisk personlighetsstörning (NPD), en diagnos som definieras i DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition),som kännetecknas av storhetskänslor, behov av beundran och en påtaglig brist på empati.
De flesta som söker svar på frågor om narcissism i relationer har svårt att relatera till de kliniska kriterierna i DSM-5. Istället beskriver de mönster som är mer subtila och förvirrande, som känslomässig otillgänglighet, självupptagenhet eller en partner som saknar insikt i hur deras beteende påverkar de närmaste i relationer.
Det är också viktigt att skilja narcissism från neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), som ADHD, ADD eller autism. Medan narcissistiska drag handlar om självupptagenhet och brist på empati, kan personer med NPF uppfattas som känslomässigt otillgängliga eller självupptagna – men utan avsikt att manipulera. Skillnaderna är avgörande för att förstå din relation och vad som kan ligga bakom vissa beteenden.
När förändring inte är möjlig – eller trolig
Om du lever i en relation präglad av manipulation, gaslighting eller känslomässig otillgänglighet, kan det vara svårt att sätta fingret på vad som faktiskt pågår. Kanske frågar du dig: Är det jag som överreagerar? Är det något fel på mig, eller vad är det som inte stämmer med min partner? Narcissism kanske inte är ett begrepp du kopplar till din situation, men den ständiga känslan av oro och behovet av att ifrågasätta dig själv är tydliga tecken på något djupare. Denna förvirring är inte ett sammanträffande – det är en direkt konsekvens av gaslighting, där din verklighetsuppfattning medvetet undermineras, gång på gång.
Att börja urskilja mönstren i en destruktiv relation är en process som ofta kräver en längre tid av reflektion och ibland hjälp från en utomstående person som kan se situationen klarare än du själv. Vissa insikter kan behöva läsas, höras eller bearbetas om och om igen, kanske flera år innan det landar och du börjar agera utifrån ett uppvaknande.
Med det sagt, här är några vanliga tecken på att en partner saknar vilja eller förmåga att förändras – även om det kan vara svårt att ta till sig detta i början:
Känslomässigt stängd: Din partner visar en oförmåga att möta dina känslor och uttrycker ingen vilja att försöka. När du öppnar dig för att prata om viktiga känslor eller problem, möts du istället av likgiltighet, irritation eller en tendens att vända diskussionen till att du är fel.
Bristande självrannsakan: Partnern tar aldrig ansvar för sina handlingar, bortförklarar sitt beteende eller vägrar reflektera över sin roll i relationen. Istället för att erkänna sina misstag kan de vända på situationen, att du är överkänslig, labil eller orättvis.
Ingen empati: Partnern visar en ihållande ovilja att förstå eller bry sig om hur deras beteende påverkar dig, vilket gör att du ofta känner dig ensam och osynlig i relationen. När du uttrycker smärta eller frustration kan dina känslor avfärdas som överdrivna eller obetydliga.
Kontroll och manipulation: Relationen präglas av försök att styra, förminska eller kontrollera dig, ibland så subtilt att du knappt märker det – förrän du börjar känna dig instängd eller osäker på dig själv. De kan använda skuld, hot eller tystnad för att få dig att agera utifrån deras behov och vilja.
Cykler av idealisering och nedvärdering: Din partner kan växla mellan inslag av värme och omtanke för att senare ignorera, kritisera eller förminska dig. Kontrasterna kan göra dig förvirrad och inger hopp att "få tillbaka" den person du var tillsammans med i början av relationen.
Avsaknad av genuin intimitet: En känsla av att vara objektifierad kan prägla relationen. Din partner kan behandla dig som någon som bara ska fylla ett behov, snarare än en individ med egna känslor och behov. Detta märks ofta i den fysiska intimiteten, där sex blir mekaniskt eller ensidigt. Kyssar och andra uttryck för genuin närhet kan helt saknas. Du kan till och med börja undvika intimitet, eller känna ambivalens inför sex, eftersom det får dig att känna dig som ett objekt för deras tillfredsställelse.
Samtidigt, om sex är det enda du får av din partner, kan det bli en stund där du känner dig sedd och i centrum för deras uppmärksamhet. Illusionen av närhet och bekräftelse kan bli så stark att den håller dig kvar i relationen, trots att det känslomässiga djupet saknas.
Avsaknad av motivation till förändring: Trots att du tydligt uttryckt dina behov ser du inga tecken på att din partner genuint försöker förändra sitt beteende. Istället möts dina försök att prata om förändring med bortförklaringar, löften utan handling eller en känsla av att det är du som är "problemet" i relationen.
Läs på, reflektera och börja se mönstren
Förståelsen växer i takt med att du fortsätter att observera mönstren och betrakta dynamiken mellan er med ett “tredje öga”. Ibland kan det krävas stöd från en terapeut eller annan professionell – men det är viktigt att hitta någon som har erfarenhet av att arbeta med komplexa relationella problem, som gaslighting, manipulation och narcissistiska dynamiker. Många som söker hjälp berättar om tidigare negativa erfarenheter med terapeuter. Ofta handlar det om att terapeuter inte uppmärksammat hur subtila mönster kan påverka på djupet. Det kan handla om att förmågan att sätta ord på upplevelser urholkas, att minnen av händelser blir diffusa, eller att saknaden efter narcissisten blir förvirrande i ett narrativ.
Det krävs en djup förståelse för komplex PTSD, kognitiv dissonans, ambivalens och trauma bonding för att kunna erbjuda adekvat stöd. Utan sådan kunskap riskerar terapin att begränsas till ytlig symtomlindring, vilket kan förstärka din känsla av maktlöshet inför din situation.
Du behöver inte ha alla svar på en gång – det viktiga är att du med bra frågor kan börja lyssna på dig själv och tillsammans med en terapeut vågar utforska vad du verkligen behöver och förtjänar i en relation, med rätt stöd vid din sida.
Förmildrande omständigheter – eller inte?
Att leva med en person som har narcissistiska drag är ofta en känslomässig berg-och-dalbana. Deras beteende är inte alltid öppet destruktivt; det kan vara subtilt och förvirrande. Detta gäller särskilt en covert narcissist, vars manipulation inte sällan döljs bakom en fasad av hjälplöshet eller välvilja.
I vissa fall kan det vara ännu mer komplext om din partner har en NPF-diagnos som ADHD, ADD eller autism. Sådana diagnoser innebär ofta svårigheter med impulskontroll, kommunikation eller känsloreglering, och det är viktigt att förstå att dessa svårigheter inte är avsiktliga. Med rätt stöd kan många personer med NPF utveckla strategier för att förbättra sina relationer.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att destruktiva beteenden som gaslighting eller subtil manipulation inte kan ursäktas av en diagnos. Om din partner använder sin diagnos för att undvika ansvar eller kontrollera dig, behöver du reflektera över hur det påverkar dig och vad som är hållbart för dig att leva med.
När relationen kan fungera- och när den inte är hållbar
Som psykoterapeut har jag lärt mig att det inte finns enkla svar på frågor om narcissism i relationer. Det är inte alltid nödvändigt att helt bryta relationen – i vissa fall kan gränssättning och anpassningar göra att relationen fungerar på ett ytligare plan. Mycket beror på var en individ befinner sig på ett spektra och vilka de narcissistiska dragen är och hur de påverkar dynamiken mellan er.
Vissa narcissistiska inslag kan existera i en relation utan att den blir helt ohanterlig. Till exempel kan en partner som har ett stort behov av bekräftelse, en tendens till självupptagenhet eller svårt att förstå dina känslor ändå vara en del av en fungerande relation – förutsatt att det också finns en vilja att kompromissa, visa respekt och göra vissa ansträngningar för att möta dina behov. Om det destruktiva mönstret inte innefattar manipulation, gaslighting eller avsiktlig kontroll, kan det vara möjligt att leva tillsammans om du sätter tydliga gränser och hittar sätt att skydda ditt eget välmående.
Det handlar också om hur du och era eventuella barn påverkas av relationen. Om de narcissistiska dragen gör att du ständigt känner dig nedvärderad, osynlig eller otrygg, eller om dina barn exponeras för känslomässig manipulation eller konflikt, är det viktigt att reflektera över om relationen verkligen är hållbar. Barn som växer upp i en miljö präglad av manipulation eller känslomässig distans kan påverkas djupt och bära med sig sådana mönster i sina egna relationer.
I slutändan handlar det om hur relationen påverkar dig och din familj. Du förtjänar att känna dig trygg och respekterad, och du behöver inte stå ensam i denna resa. Det finns stöd att få – och det första steget är att börja lyssna på dig själv.
Nytt år– tid för insikt: Nya löften, släppa taget eller börja om?
Nyåret markerar inte bara en ny kalender – det kan vara en nystart för dig. Att lämna en destruktiv relation eller börja reflektera över vad du upplever kan kännas överväldigande, men du behöver inte göra det ensam.
Om du vill utforska din situation, sätta ord på dina känslor och börja ta steg mot större trygghet och självrespekt, är du varmt välkommen att boka ett samtal. Vi tar det i din takt och börjar där du är. Nyåret är din chans att börja om – låt oss göra det tillsammans.
Carl Pether Wirsén
Beteendevetare, leg.psykoterapeut
Specialiserad på kris- & trauma